Aquest 2022 ens ha retornat una edició quasi normalitzada de la Trobada. Podeu veure el programa complert aquí .
Diem quasi per què no ens hem lliurat del covid i hem patit baixes destacades per malaltia com la d'en Jordi Salvador (patró de la República i del prototip de llaüt Magí, i mestre de cerimònies del bateig previst del llaüt) o Vicente García-Delgado (ponent de la taula rodona sobre la Francisca i també patró del prototip de llaüt Magí).
I això s'ha juntat amb altres baixes de darrera hora per temes tècnics com la Pepeta, per temes administratius com el Quetx Ciutat de Badalona, o per accidents personals com el cas dels patrons Antonio Planas (Carlota) o Paco Delgado (Iolante).
En total hem estat 15 embarcacions: 9 de fora (el llaüt quillat Sant Ramon del 1904 i 15 metres d'eslora, el quetx Southern Cross de 15 metres d'eslora construit el 1930, el Miquel Nansa, la Patoia, l'Esperança, l'Esbarcaré, el Mestraló, el Gabriel i el Forinyo) d'un total previst de 14 i 6 de Calafell (Galatzó, Carlos Barral, Pauot, Myriam, Magí, Pau i Fusta). Han fallat la Peregrina i la Sui per problems de motor.
Enguany la Trobada dura dos dies enlloc d'un ja que enguany no es celebra la Trobada de Torredembarra degut al seu caràcter bianual, amb qui haviem compartit el cap de setmana en les darrers edicions. Això ens ha de servir de pilot per a la Festa de la Mar de Catalunya que volem organitzar a Calafell el proper any 2023.
La Trobada coincideix amb la XVIII Fira del Mar de Calafell, amb una programació pròpia , i que es torna a organitzar després de tres anys de pausa i omple els dies d'activitats organitzades per l'Ajuntament i les altres entitats marineres del poble.
Cartell de la Trobada i la Fira del Mar de Calafell
Video resum de la Trobada
Video de Calafell Esportiu de calafell.tv
Així s'organitzen activitats com la 36 edició de l'Arrossejat Popular, la reproducció d’una antiga subhasta de peix, posada en marxa de la “maquinilla”, portes obertes al Centre d’Interpretació del Calafell Pescador o diferents activitats d'animació al carrer.
Les entitats també disposen de carpes al passeig marítim per a motrar al públic la seva activitat. Nosaltres hem muntat un estand amb informació de la fccpmf (aprofitem l'exposició preparada per a Pasaia) i dos estands on enseyem tot el que fem a l'associació. També hem baixat la barca Verge del Carme (barca de pesca d’en Gabriel Mestre de Cal Ventosa, construida l’any 1990 per anar a pescar un cop jubilat i restaurada per l'associació el 2017), i el patí 614 (patí fabricat el 1969 per l'Antoni Soler de Badalona).
Com sempre agraïr el suport de l’Ajuntament de Calafell i del Port Segur-Calafell i de l'empresa SEMAC YACHT SERVICE, sense els quals seria impossible realitzar aquest esdeveniment.
Podeu escoltar les entrevistes realitzades a El Far i a Calafell Ràdio
Entrevista sobre la VII Trobada de vela llatina en l'Informatiu esports. del 17 de juny de 2022.
Entrevista sobre la VII Trobada de vela llatina en el Magazín 'El Far' del 13 de juny de 2022.
Navegació
Dissabte desperta amb un temps solejat i calurós. La nit abans hem estat abarloant barques fins tard i amb la frescor de la primera hora, a les vuit del matí, arriva el Sant Ramon, sempre majestuós, després de set hores de navegació des de Vilassar. Altres barques arriven a primera hora per terra per acabar de completar la flota. Mentre esmorzem i compartim bons moment amb els companys davant mateix del moll, arriba el Southern Cross des del port del Garraf. És el primer cop que participa a la Trobada i aixeca molta espectació per la seva bellessa i història.
Després de la reunió de patrons comencem a sortir del port en direcció a La Platja de Calafell. Son les 11 del matí i naveguem tranquilament per estar presents a l'exhibició del Bot Salvavides de les 12:30 hores que per primer cop a la seva història surt amb tripulació misxte. L'estampa del Bot arropat per totes les veles es veu espectacular des de la platja on es desenvolupa la XVIII Fira del Mar.
Després que el Bot torni a varar a la platja amb la històrica "maquinilla" és l'hora de varar el llaüt Magí, on s'havia de batejar per part d'en Jordi Salvador. Aquesta acte es va anul·lar per malaltia del mestre. Seguidament van varar la Pauot i la Myriam. També teniem previst fondejar alguna barca a mar i portar a terra la tripulació amb llanxa neumàtica, però cap tripulació es va animar.
Després que la resta d'embarcacions tornèssin a port ens dirigim tots a La Platja per a gaudir de l'arrossejat popular, un dels actes de la Fira del Mar. L'arrossejat és un típic plat de pescadors composat de fet per dos plats: rap amb patates i fideus rossos a banda.
Les tripulacions tenen la tarde lliure per a gaudir de la Fira, de les visites gratuïtes al Centre d'Interpretació del Calafell Pescador a la Confraria de Pescadors o al museu-casa Barral.
Diumenge comença el dia amb un esmorzar a base de butiffara a la brasa amb pa a la Destil·leria. La pau de l'espai fa que finalment hem de còrrer una mica per anar a port i ser puntuals pel vira-vira, la desfilada de barques a la sortida de port narrada per en Jordi Pagés en substitució del malalt Vicente.... És una prova per a la propera Festa de la Mar de Catalunya...
Tenim dos baixes més: les dues barques de La Cala, la Mestraló i la Forinyo han de marxar la mateixa tarda per a participar a la festa del seu proble, i el Miquel Nansa també ha de marxar per mar la mateixa tarda rumb a Torredembarra.
Repetim la navegada fins la Confraria durant tot el matí, reforçant la segona exhibició del Bot Salvavides i la Trobada de maquetes navegables amb radiocontrol dels Amics del Museu Marítim de Barcelona a L'Estany. La flota de patins de l'associació ens acompanya en aquesta navegació, com va fer dissabte.
A la tarda toca dinar un ranxo de sípia amb patates a la Destil·leria. Poc a poc les barques ens van deixant, fins i tot el Sant Ramon a atracat al Moll d'espera del port per a recollir l'àpat i poder menjar-lo abord, rumb a casa.
Exposició de la Francisca
A la tarda, a la biblioteca del Port, inaugurem l'exposició fotogràfica que recull el procés de construcció de la barca Francisca que actualment s'està realitzant a l'astiller Cataluña de Badalona. L'exposició romadrà oberta al públic a la biblioteca del port Segur Calafell fins al 30 de setembre.

Recordem que la Francisca és la última barca de pesca d'arrossegament que navegava a vela de Calafell i de tot Catalunya. És un símbol del Calafell pescador d'abans i aquestes embarcacions eren les més grans que hi havia a la platja. Hi havia una dotzena que complementàvem la flota calafellenca d'un centenar de barques que hi havia a principis del segle XX.
L'exposició recull diferents moment des de l'inici de la construcció el setembre del 2021 fins a l'actualitat. Es preveu que la construcció finalitzi l'octubre del 2022.
L'acte consisteix en una xerrada informal sobre la Francisca i la seva construcció amb la participació de Maria Sicart, germana del darrer patró de la barca, en Magí de "Cal Territ", Miguel Ángel Perín, segon tinent d’alcalde i regidor de Territori, Mobilitat i Transport de l'ajuntament de Calafell; Joaquín Morales, el mestre d'aixa i soci de l'astiller de les Drassanes Catalunya que està construïnt la barca a Badalona; en Vicente García-Delgado, assessor del MMB i estudiós de la vela llatina.
És un acte emotiu que s'allarga fins les 8 de la tarda quan ens fan fora de l'equipament. S'ens ha fet curt!!!!
Exhibició de navegables
Diumenge al matí es va celebrar una Trobada molt interessant d'autèntics artistes del modelisme i el radiocontrol. 28 participants de l'associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona i altres 5 agrupacions de modelistes de Barcelona, Girona, Tàrrega, Sabadell i el Pla de Santa Maria van exhibir les seves peces tot navegant a les tranquiles aigues de l'Estany.
Però la vegetació submarina va provocar problemes en la navegació, especialment en les hèlix dels models no propulsats a vela, i això va deslluir l'acte en poder navegar únicament uns pocs models.
Fotos de la Trobada. Més fotos al nostre Flickr.