El proper dissabte 23 d’octubre d'11 a 13 hores organitzem un taller familiar de cianotípia per a nens i nenes entre 6 i 12 anys. Els grups seran de 10 nens/es màxim (+ 1 ó 2 adults acompanyants cadascú) i la durada serà de 2 hores màxim.

El preu és de 10 euros i cal fer reserva prèvia al 628 30 79 43 (Rosa).

El taller es desenvoluparà a la nostra seu.

Taller cinotipia

Descripció i objectius del taller

El taller consta d’una petita introducció a les bases de la fotografia, i la cianotípia en concret, perquè els nens i nenes aprenguin, de manera amena, quin paper té la llum i la química en la fotografia. Després, cada nen/a, assistit per un o dos adults acompanyants, treballarà sobre dos fulls fotosensibles de 20 x 30 cms, sobre els quals podrà col•locar els elements plans que vulgui per crear la seva pròpia obra d’art en cianotípia.
En apuntar-se al taller, es demanarà als participants que portin objectes plans (fulles, flors, claus, figures planes, etc) per poder crear les cianotípies.

Materials

Els papers sensibilitzats que s’empraran ja venen preparats i són aptes per a nens i nenes a partir de 3 anys.

Particularitats tècniques

Com que els papers reaccionen ràpidament amb la llum del sol, el taller es farà en diversos espais: 

  • El primer, un espai per l’explicació i la col•locació dels objectes sobre papers DINA4 (esborranys dels collages).
  • El segon, un espai exterior on hi toqui la llum del sol. Es reproduiran ràpidament els collages sobre papers sensibilitzats que es repartiran al moment; s’hauran d’estar exposats a la llum entre 5 i 10 minuts, depenent de les condicions lumíniques disponibles.
  • Finalment, es rentaran els papers amb aigua i es deixaran penjats perquè s’assequin.

Vídeos sobre cianotípia:

Qui imparteix el taller?

Taller ofert per Thais Buforn, fotògrafa i actriu resident a Sant Pere de Ribes, que haexposat les seves cianotípies, entre d’altres llocs, a La Sala (Centre d’Art Contemporani de Vilanova i la Geltrú), al Zelaieta Zentroa (Amorebieta, País Basc) i a la Destil•leria de Calafell.

Més informació: Facebook Thais Buforn Fotografia

Què és la cianotípia?

La cianotípia és un sistema d’impressió o positivat antic, inventataAnglaterra al segle XIX.S’obté una imatge de color blau Prússia o “cian” (d’aquí ve el nom de la tècnica) com a resultat del procés de revelat, en què es fa servir citrat d’amoni iferroi ferricianur de potassi. En barrejar aquests compostos químics,en resulta una solució aquosa ambquè s’impregna el suport a imprimir. És en exposar la peça a una llum ultraviolada o rica en UV (com la del sol) quan s’obté la imatgepositiva. La impressió es realitza per contacte després d’un temps d’exposició variable segons la font de llum, que pot anar dels 5 als 20 minuts.

L’any 1843, Anna Atkins, una botànica anglesa, va publicar el que es considera el primer llibre fotogràfic, ja que constava de cianotípies de diverses espècies de plantes. Atkins va perfeccionar la tècnica de la cianotípia i es considera la primera dona fotògrafa de la història.