L’associació del Patí Català de Calafell ha organitzat la VI Trobada de Vela Llatina a Calafell. Podeu mirar l'anunci de la trobada amb tot el detall aquí.

Enguany hem gaudit de la presència d'una vintena d’embarcacions tradicionals vingudes d’arreu de Catalunya: Xerina, de Palamós; Quetx Ciutat de Badalona, de Badalona; Carlota i Granma II, de Sitges; Pepeta, Esperança, Esperança II i Esbarcarés, de Torredembarra; Miquel Nansa i Maisus, de Cambrils; Sura, de L'Ametlla de Mar; Galatzó, Peregrina, Carlos Barral, Pal i Fusa, Pauot, Myriam, Verge del Carme i Ioana, de Calafell.

Cartells de la Trobada de Calafell i la Trobada de Torredembarra, que organitzem conjuntament

Entre elles destaquem i agraïm l'assistència del Quetx de Badalona, una espectacular galeassa construïda a Dinamarca l’any 1929 amb 22 metres d’eslora més 6 metres més de bauprès i un aparell de 7 veles.

També volem agraïr al Sant Ramon, un llaüt quillat construït l’any 1904 amb 15 metres d'eslora (28 amb botaló i botafora) i veles major, floc i messana (com la Francisca!) la seva voluntat de venir fins darrera hora, quan per compromissos amb l'Ajuntament de Vilassar de Mar, co-propietari del barco, ho van impedir.

Després de la navegació de totes les barques dissabte al matí, al migdia varem anar a dinar a la Destil·leria i a la tarda es va inaugurar l'ecomuseu de la mar, ubicat a la seu de l'associació, amb l'exposició permanent "La rèplica de la Francisca" i l'exposició temporal "El mar és Blau" de Thais Bufon. També es va inaugurar al local de l'entitat la seu i exposició permanent de la fccpmf.

Durant la tarda també es van podran veure les barques atracades al moll de la plaça del port i es va poder pujar a bord el Quetx.

Espectacular silueta del Quetx Ciutat de Badalona

Volem agrair la implicació de l’Ajuntament de Calafell i del Port Segur-Calafell i de l'empresa SEMAC YACHT SERVICE, sense els quals seria impossible realitzar aquest esdeveniment.

Ajuntament
Port Segur
Semac

 

Dissabte al matí: la navegació

Dissabte desperta un dia insegur, ennuvolat i amb tràngol a la platja. Estava prevista la varada a la sorra de les tres embarcacions més petites de Calafell, la Verge del Carme, la Pali Fusa i la Myriam. Durant de l'esmorzar amb els patrons es va decidir minimitzar qualsevol risc i no fer-ho. L'esmorzar va ser un espai de retrobada de tots els patrons després d'un any de no veure'ns. Mentre menjàvem les sardines (o butifarres, si algú ho preferia) cuinades per en Maties, Josep i Andrés... Mentre amenitzar amb les havaneres A les 10 fem l'acte formal de cessió dels llibres a la biblioteca... Després de la reunió de patrons... Esperem que arribi Quetx. ha sortit a les 5:30 de Badalona per arribar a temps... contactem patró Juanjo...ajuda atracar l moll espera amb l'expertessa d'el veterà mariner Miguel... veure article Jordi Escenavegant al blog de la federació

“La construcció d’un espai singular”.

“La rèplica de la Francisca”. Més informació

“El mar és Blau” de Thais Buforn. Més informació

Maquetes d’en Salvador Farré.

19h: Inauguració de la seu i exposició permanent de la FCCPM. A la Destil·leria

17:30 a 20:30h: visita al vaixell Quetx "Ciutat de Badalona" . Al port de Segur de Calafell

10 a 14 i 17 a 20h: Portes obertes al Centre d'Interpretació "La Confraria" (*)

Dissabte a la tarda


DIUMENGE 20 DE JUNY

9:30h: Reunió de Patrons al Moll de les Llatines

10h: Partida dels bastiments des del port de Segur de Calafell i navegada de totes les embarcacions fins a la Trobada de Vela llatina de Torredembarra

12h: Vara i treu: varada a l'antiga dels gussis des de la platja de Baix a mar, a Torredembarra

13h: Rebuda de la flota a Baix a mar pels vogadors i gussis

13:30h: Exhibició de vela llatina

14h:Presentació de la bafrca l'Escalenca al moll número 7 i cantada d'havaneres

14:30h: Dinar (*)

NOTA: (*) Activitats exclusives per a les tripulacions

Totes les activitats s'hauran d'adaptar a la normativa covid vigent en el moment.

El mestre de cerimònies al Moll de les llatines, al dinar i a la sobretaula serà en Pep Callau

Activitats

Visita el Quetx

Gràcies a l'amabilitat dels Amics del Quetx podrem visitar aquest preciós vaixell, construït el 1929 i que ha donat varis cops la volta al món, durant la tarda de dissabte.

Quetx

Les visites es faran en grups de 6 persones cada 10 minuts, per estricte ordre d'arribada. Cada menor haurà d'anar acompanyat d'un adult.

Cal fer reserva prèvia al whatsapp 628 30 79 43

Per anar fent boca podeu gaudir d'unes fotografies de la darrera Trobada a Calafell l'any 2019.

Ecomuseu de la mar i exposicions

Inaugurem l'ecomuseu de la mar, ubicat a la seu de l'associació, la Destil·leria, on hem acondicionat diferents espais: una exposició permanent de barques, el taller de restauració de les barques, un espai per a exposicions temporals i la seu de la federació catalana. Tot això es podrà veure en l'exposició permanent "La construcció d'un espai singular". L'entorn es complementa amb el pati d'acollida, les cavallerrisses convertides en recepció, la capella habilitada per a actes i la sala de reunions de la planta superior.

També hi hauran dues exposicions més: "La rèplica de la Francisca" i "El mar és Blau" de Thais Bufon .

Exposició de la Thais, secció de la Destil·leria, seu de l'ecomuseu, i la francisca, l’última barca de pesca que va navegar a vela.

Espai expo

Seu de la federació i exposició

En el nou Ecomuseu de Calafell ubicat a la antiga destil·leria actualment ocupada pels tallers de la nostra associació està previst un espai d'exposició permanent de la Federació CCPMF.

Aquest espai ha de tenir d'entrada una component explicativa: Què és la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial? Per fer-ho i a manera de plafó flotant sospès per un aparell de cordes i bossells es muntarà un plafó de grans dimensions amb la ubicació de totes les entitats que formen part de la Federació, el seu logotip i un text on s'expliquen els seus objectius estatutaris.

Espai expo

Disseny de l'espai de l'exposició

Atès que l'Ecomuseu tindrà un contingut molt més ampli que el Patrimoni marítim i Fluvial sembla interessant que en ell s'hi pugui veure d'una forma didàctica i lúdica quin és aquest Patrimoni a Catalunya. La mostra més coneguda i més visible són els seus vaixells i embarcacions. Per tot plegat es proposa la inclusió en aquesta exposició d'un element permanent: un diorama amb les diferents tipologies d'embarcacions tradicionals del Principat, tant fluvials com marítimes existents actualment. En ell s'hi inclouran fins a 11 embarcacions diferents: pailebot, goleta, quetx, barca de mitjana, sardinal, bot de salvament, llaüt de vela llatina, muleta amb vela en rombe, bot de vela llatina, barca amb vela tarquina i patí català. Davant el vidre en un petit taulell inclinat es trobaran 11 polsadors acompanyats d'una descripció que inclourà: tipus de vaixell, nom, any de construcció, port i armador o entitat propietària. En prémer cada polsador el vaixell farà un moviment oscil·latori que indicarà al visitant de qui està llegint la descripció. El moviment del vaixell s'aturarà passats uns segons mitjançant un temporitzador. Aquest diorama ocuparà una cantonada de l'espai expositiu. L'acabat extern del diorama tindrà una vinculació visual directa amb la resta dels materials exposats a l'Eco-museu.

Diorama

Prototip del diorama

Mapes d'ubicació

Mapa

Mapa

Ressenya històrica a Calafell

La Platja de Calafell va tenir la flota pesquera a vela més important de tot el litoral català, motivat sobretot per les seves platges i els vents favorables. La manca d'un port pesquer i la pressió turística van provocar que l'activitat pesquera desaparegués totalment de les nostres platges.

Però la navegació tradicional encara bategava a Calafell. El juliol del 1994, coincidint amb el Vè aniversari del retorn del nostre estimat Bot Salvavides, l’estandard del nostre poble i símbol de la Platja, es va celebrar la I Trobada a Calafell de Vela Llatina. Van assistir-hi les embarcacions Natàlia, Salvador, Josep, Pavot, Grumet, Mare Nostrum, Far de Formentor, Capitán Argüello, Delfín, Yuca i Torredembarra II.  Des de llavors, de mica en mica van anar desapareixent totes aquestes embarcacions.

Trobada de Vela Llatina a Calafell, el 1994

L'any seguënt es va celebrar la II Trobada, aquest cop a Sitges. I ja no es va continuar.

Trobada de Vela Llatina a Sitges, el 1995

Però el 2010 va néixer l’associació Patí Català Calafell - Mar Mític Mar Lúdic, fundada amb l’objectiu de recuperar la navegació tradicional.

I el 2012 es va celebrar la II Trobada a Calafell de Vela Llatina, amb assistència de 10 embarcacions de tot Catalunya, apart de les barques de l’associació Montserrat, Lola i Pal i Fusa. Va ser una edició molt emotiva en què vàrem fer el bateig d'aquestes barques i l'agermanament del nostre estimat Bot Salvavides amb el Sant Ramon.

Cartell de la II Trobada Vela Llatina de Calafell 2012

El juny del 2017 celebrem la III Trobada de Vela Llatina a Calafell, una edició espectacular amb la implicació de totes les entitats marineres de Calafell i de la Confraria centre d'interpretació del Calafell mariner i la participació de dues embarcaions emblemàtiques: el Sant Pau i el Sant Ramon.

Cartell

El 2018 organitzem la IV edició de la Trobada de Vela Llatina a Calafell, tot coincidint amb la XVII Fira del Mar de Calafell.

201806 IVTrobadaLlatina Cartell r

El 2019 organitzem la V edició de la Trobada de Vela Llatina a Calafell amb la participació del Quetx Ciutat de Badalona.

V TrobadaLlatina Cartell r

El 2020 el covid no va permetre organitzar la trobada.