El 15 de juny l'associació del Patí Català de Calafell i amb el suport del port Segur-Calafell i de l'ajuntament hem celebrat la 5a trobada de vela llatina de Calafell.
Després d'un esmorzar al centre cívic Montse Civit del port de Segur hem realitzat la reunió de patrons i seguidament la vintena de barcos vinguts de tot Catalunya han sortit del port de Segur direcció a la Confraria de Pescadors de Calafell.
Video de Canal Calafell sobre la Trobada de vela llatina, al nostre canal de YouTube.
Video de Calafell TV sobre la inauguració de l'exposició, al nostre canal de YouTube.
Les condicions de la mar, amb fort onatge i vent fluix, no van acompanyar, però va ser tot un espectacle veure una vintena d'embarcacions vingudes de tot Catalunya navegant davant de Calafell com tants anys enrere. Sobretot la silueta espectacular del Ciutat de Badalona, un Quetx de 26 m d'eslora amb set veles.
Fotos al nostre canal de Flickr
En arribar les barques davant de la Confraria hem procedit al bateig de la barca Carpero, cedida a l'associació per Ramón Forner últim mestre d'aixa de Calafell, amb una cerimònia laica, oficiada pel Jordi Salvador, vestit d'època, imitant al detall tota la litúrgia. L'estat de la mar no va permetre varar ninguna barca a la platja ni va permetre sortir a mar ni llaguts ni patins.
A la 1:00 els vaixells varen tornar a Port on els esperava un ranxo mariner que vàrem servir al centre cívic Montse Civit.
A les 6:30 de la tarda al museu casa Barral vàrem inaugurar l'exposició "La Francisca: l'última barca de pesca Vela de Calafell i de tot Catalunya".
En aquesta exposició, gràcies al suport de Calafell Històric i a través de plafons, aquarel.les, vídeos i maquetes, expliquem què és la Francisca: Una barca de més de 12 metres que va morir als anys 50 a la sorra de Calafell i que va ser l'última barca de bou que va existir a tot Catalunya. També expliquem què és la vela llatina i, sobretot, expliquem el projecte de construcció d'una rèplica d'aquesta emblemàtica barca gràcies al procés de pressupostos participatius Decidim de l'ajuntament i que servirà per ampliar el nostre patrimoni marítim.
L'exposició estarà visitable del 15 de juny al 15 de setembre en horari d'obertura de la Casa Barral i cada dijous a les 11.00h durant els mesos de juliol i agost es farà una visita guiada a l'exposició. L'accés és gratuït.
Just abans de la inaguració de l’exposició, davant la mateixa casa Barral, un grup de persones amants de la tradició marinera van ballar el Ball de Faixes, molt representatiu del Calafell mariner de la primera meitat del segle XX. La voluntat és evitar que caigui a l’oblit i transmetre la cultura popular.
Diumenge vam tornar a sortir a navegar tots rumb a la II Trobada de Torredembarra, on ens va rebre l'alcalde i ens esperava un magnífic ranxo mariner servit al Pòsit de pescadors. Diumenge ha estat un dia magnífic per a navegar.
Video explicatiu sobre la Francisca, disponible a l'exposició, al nostre canal de YouTube.
16 de juny de 2019: La "Francisca: de la maqueta al mar.
1 de juny de 2019: La "Francisca" volverá al mar de Calafell.
Notícies de l'exposició al Diari de Tarragona.
Des de l'associació fem una crida per a impulsar una Fira del Mar potent i unitària, amb toites les entitats de Calafell relacionades amb la mar i el patrimoni: Bot, escola de vela, llatines, patinaires, llaguts, vogadors, ràdio control, ... tot sota el paraigües del Calafell Històric. I ranxeros. I Amics del Patrimoni. I Esgangalats. I tothom que vulgui! Sempre amb el suport imprescindible de l'Ajuntament.
Altres videos
Videos realitzats per l'associació en motiu de la Trobada. Al nostre canal de YouTube.
Videos realitzats per alumnes de primer d'ESO de l'INS La Talaia de Segur de Calafell en motiu de l'exposició. Al nostre canal de YouTube.