Mar Mític

La navegació tradicional
La Carlos Barral. La 'germana' del Capitán Argüello

Carlos Barral i Agesta va néixer a Barcelona el 1928 i va morir a Barcelona el 12 de decembre de...

La Lola

Barca restaurada el 2012

La Montserrat

La "Montserrat" és una barca de pesca calafellenca que vàrem restaurar i vàrem batejar el 2012. És...

La Montserrat. Bot de pesca calafellenc

La "Montserrat“ és una barca de pesca calafellenca de 4,08 metres d’eslora construïda pel calafat...

La "Montserrat“ és una barca de pesca calafellenca de 4,08 metres d’eslora construïda pel calafat Casimiro Colet als anys 40. Posteriorment va ser propietat de Ramon Palau i Julià Guasch.

A Calafell havia un petit taller, al carrer Vilamar cantonada amb Carme, on es fabricaven embarcacions petites i mitjanes. Allà hi treballaven calafats i mestres d‘aixa. Teòricament el mestre d’aixa s’encarrega de dibuixar els plànols i construir l’embarcació, mentre que el calafat posava l’estopa entre les llates. A Calafell eren coneguts tres calafats: el Paco, el Tonet i el Casimiro Colet.

L’agost del 2010 el seu darrer propietari, en Julià Guasch, la va cedir a l’associació del Patí Català de Calafell per a la seva restauració. Des de llavors, la seva restauració va durar més de 10 mesos i es va realitzar íntegrament a les drassanes de l’associació.

Les feines de restauració les van realitzar una quinzena de joves d’entre 18 i 25 anys acollits a un pla de formació i ocupació juvenil impulsat per la Generalitat i finançat amb fons europeus. L’Ajuntament de Calafell i l’associació van establir un acord per fer el mòdul dedicat a l’aprenentatge d’oficis nàutics a les seves instal·lacions. Quatre professors membres de l’associació, sota la direcció tècnica del mestre d’aixa calafellenc Ramon Farré, s'encarregaren de fer les classes. L’objectiu de l’escola taller era doble: a més d’ensenyar un ofici, despertar en els joves l'interès pel mar, el patrimoni marítim i la navegació tradicional.

La restauració va durar més de 10 mesos amb en Ramon Forner, Francesc Figuerola i Òscar Vidal, juntament amb la col·laboració dels alumnes de l’escola taller. L’escola va durar 260 hores i va formar a 15 joves en l’ofici de calafat.

En un acte conjunt de les associacions “Patí Català Calafell” i “Amics del Patrimoni de Calafell” i l'Ajuntament de Calafell, el novembre de 2011, es va celebrar la presentació de la Montserrat totalment restaurada. A l’acte, celebrat a la seu de l’associació davant de prop de 200 socis, el grup musical calafellenc Búhos va cantar en primícia una cançó que ells mateixos han composat.

El grup calafellenc Búhos interpretant la cançó “Montserrat” a la seu de l’associació el 25 de novembre del 2011. També varen interpretar la cançó de la “Carlos Barral”, composada igualment per ells.

La canço de la Montserrat

Durant la Fira del Mar 2012 la Montserrat va ser batejada pel mossèn i les autoritats locals, essent la madrina a la filla d’en Julià.

Des de llavors ha navegat a les aigües de Calafell, juntament amb la resta de bots tradicionals recuperats.

Classes de vela llatina, realitzades a la seu de l’associació durant l’any 2012. El curs, de contingut teòric-pràctic, va tenir una durada de cinc caps de setmana.

Bateig de La Montserrat durant la Fira del Mar, on també es van batejar la lola, una altra barca de l'associació. L'acte va coincidir amb la II Trobada de vela llatina de Calafell

La Montserrat navegant a Calafell l'any 2013, amb la seva tripulació.

YouTube

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Video amb tot el procés de restauració de la Montserrat.
embed video powered by Union Development