El patí a vela

Tota la informació sobre aquesta embarcació genuïna catalana i única al món: què el fa diferent, la seva peculiar navegació, els seus orígens...

També la seva forta vinculació a Calafell: la seva flota, la important flota i activitat frenètica del seu club nàutic, el fabricat calafellenc "Chicus"...

La història del patí, tant a Catalunya com a Calafell.

Activitats realitzades per la secció de patí català de l'associació des de la seva fundació al 2010.

Informació diversa sobre el patí

La vela llatina

Activitats marineres realitzades per la secció de vela llatina Carlos Barral, com Trobades de Vela Llatina.

Des de la seva fundació, a l'associació disposem de diversos bots que hem recuperat per a Calafell i que hem restaurat o estem restaurant a la nosre seu. Els bots restaurats:

 

  • el "Pal i Fusa", barca de vela llatina que ja ha navegat aquest estiu que ha estat la primera embarcació avarada a La Platja de Calafell aquest segle i després de més de mig segle del darrer avarament

 

Va ser construïda fa 9 anys a partir de models tradicionals de la costa catalana. Després de ser restaurada per membres de l'Associació PCC, el 22 d'agost de 2010 va ser batejada i avarada a Calafell.El seu nom és una expressió calafellenca equivalent a Pal i Amorra de L'Escala. Es deia al moment en que es posava el darrer pal a la sorra i es donava la darrera empenta al bot, que començava a surar.Cedida a l'Associació pel seu propietari, el Sr. Miquel Molina (L'Escala).

 

 

Bot construït pel calafat Casimiro Colet als anys 40. Ha estat arreclada un parell de vegades. Propietat succesivament de C. Colet, Ramon Palau i Julià Guasch.

  • La "Lola", barca de pesca de quatre metres i mig d'eslora, propietat del senyor Enrique Irazoqui (opriginalment es deia "Rocamar"), d'Altafulla. Cedida el desembre del 2010. Va ser restaurada i pintada imitant la Lola, una embarcació de pesca calafellenca.
  • la "Carlos Barral", "germana" del Capitán Argüello, barca construïda el 1963 pel calafat Gallart, amb una eslora de 6,09 metres i una mànega de 2,21 metres. L'embarcació original es deia "Montserrat" i va ser cedida el setembre del 2011. La vàrem restaurar i pintar com la mítica "Capitán Argüello", i es batejarà durant la Fira del Mar 2013.


Altres bots en procés de restauració:

 

Barca de pesca calafellenca datada cap als anys 50. Restaurada als Astilleros Ricardo Borrás pel mestre d'aixa Sr. Ramon Forner al 1985. Portava un motor de benzina; el darrer va ser un Soler de 6 CV. Des dels anys 80 pertanyia a la família Sans (Can Pilis), que van ser cedida a l'Associació l'octubre del 2010.

 

 

Barca de pesca calafellenca de la família Camil. Cedida el novembre el 2010.

 

  • el "Pàtria", bot de salvament de l'any 1916.

 

Embarcació que, segons el seu rol i full d'assentament, data de 1916.Per la seva estructura, sembla el bot auxiliar d'un pailebot o una embarcació d'enllaç entre pailebots, tot i que s'ha plantejat també que podria ser la falua del capitá d'un vaixell de guerra. Estem pendents de rebre més informació de la Comandància de Marina d'Eivissa.Propietat del Sr. Josep Ribas (Eivissa), que la va cedir a l'Associació gràcies a les gestions del Sr. Francesc Figuerola a l'estiu de 2010.

 

  • "Patí 614", fabricat el 1969 per l'Antoni Soler a Badalona. Es manté totalment original, fidel al plànols establerts l'any 1943 per la classe patí, basats en el disseny original dels germans Mongé. Des d'aquesta data el patí no ha sofert cap canvi substancial, excepte l'augment de mànega admès l'any 1973, de 145 a 160 cm.

Com bé és sabut, Calafell té un passat mariner molt important que el pas del temps i l'augment del turisme ha fet desaparèixer. Creiem que és molt important poder recuperar aquest passat mariner i que la platja, almenys davant de la Confraria de Pescadors, pugui recuperar la façana marítima que a principis del s. XX i fins la dècada dels setanta va ser l’estampa típica i característica del nostre municipi.

Per tot això, durant la Fira del Mar 2013 l'Ajuntament de Calafell i el Patí Català Calafell varen decidir crear del primer Ecomuseu Flotant de la Costa Daurada. Els objectius eren recuperar la cultura marinera i aportar un valor diferenciador a la nostra platja, a més d’afegir l'etiqueta de “cultura” al costat de la de “sol i platja” de la nostra Costa Daurada.

Aquest projecte consistia en una sèrie de plafons instal·lats a la sorra amb diferents temàtiques, i amb un codi QR que permetia ampliar la informació en un web creat específic.

Malauradament, tot l'Ecomuseu es va desmuntar després de l'estiu.

Horari estiu 2021: sortim els divendres a les 17 h i els dissabtes a les 10:30 h, des del del Moll de les Llatines a la plaça del portm Segur-Calafell

Si voleu descobrir el plaer de navegar com es feia fa més de dos mil anys, sentint la força del vent i l'embat del mar a través de les fustes i el cordam d'unes barques molt bregades pel temps, la secció Vela Llatina Carlos Barral us convida a provar-ho tots els dissabtes al matí durant la tardor-hivern (a la primavera-estiu quedem els divendres a la tarda). Sortim del Port de Segur de Calafell on tenim amarrades 8 barques: la Pal i Fusa, la Barrala, la Lola, la Peregrina, la Galatzó, la Carpero, la Verge del Carme i la Pauot, entre totes poden embarcar fins a 27 persones.

Es tracta de velles barques de pesca, totes de fusta, que hem recuperat per restaurar- les i adaptar-les a la navegació amb vela llatina. Les feines de restauració es fan a les nostres drassanes de la seu de Patí Català de Calafell, un espai conegut com la Destil·leria, on cada divendres una colla de voluntaris de l'associació participen als tallers de pintura, calafateig i mecànica.

A la Destil·leria també impartim cursos per obtenir les titulacions bàsiques de patró d'embarcació a vela i de navegació amb vela llatina. Les classes teòriques es complementen amb l'experiència de navegar amb nosaltres tots els dissabtes.

En aquests temps en que tot s'accelera el contacte amb les forces primigènies de la natura; el vent i el mar, i sentir que formem part d'un tot arrelat molt enrere ens reconforta i ens ajuda a recuperar l'alè: a molts ens ha canviat la vida!

Relació cronològica de les notícies de l'associació relacionades amb el patí a vela.

Comentaris del yvcomment

Comentaris sense categoritzar

Hem fet realitat un somni: crear l'Escola de Vela Municipal "Mar Mític Mar Lúdic" al cor del Calafell mariner.

Les tarifes dels cursos

El casal d'estiu

El lloguer

 

Informació de l'associació de Patí Català de Calafell.

Intentem estar aprop de tothom.

Per això estem presents a diferents xarxes socials

I també sortim a difernts mitjans de comunicació escrits i audivoisials.

Calafell té uns origens mariners importants.

Recopilem les receptes de tots els esmorzars de calafats que hem fet.

A l'associació disposem de diferents barques tradicionals en diferent estat.

La restauració la realitzem a les nostres drassanes, a la nostra seu, la Destil·leria.

La Francisca va ser l'última barca de bou de pesca d'arrossegament a vela de Calafell i de tot Catalunya.

Va nèixer el 1915 i va morir lentament sobre la sorra de Calafell als anys 1950.

L'associació del Patí Català de Calafell, amb el suport de l'Ajuntament de Calafell i gràcies al material recopilat pel Museu Marítim de Barcelona, ha posat en marxa el projecte de construcció d’una rèplica de la “Francisca” que finalitzarà el 2022.

07 Francisca velico arboladura sept 2019 Model page 0001 BARCO RED

Plànol vèlic i arboladura fet per Vicente García Delgado el 2019

A la seu de l'associació, la Destil·leria, hi ha una exposició permanent de la Francisca (basada en la feta l'estiu del 2019). També podeu consultar-la a través de la versió online

Exposició 2019 La Francisca

Arrel del projecte nascut dels pressupostos participatius 2019 engegats per l'Ajuntament de Calafell, el concurs públic de construcció el va guanyar Astilleros Cataluña, de Badalona, a finals del 2020.

A l'estiu del 2021 ha obtingut el permís per iniciar la construcció per part Capitania de Barcelona i des de llavors hi estan treballant.

La seva construcció calculem finalitzarà la tardor del 2022.

Segueix tot el procés de la seva construcció


Podeu seguir tota l'evolució del projecte en els articles que anirem publicant a continuació: